Home  • Gæstebog  • Kontakt  • Links  • Puddel
     
     
 

GENVEJE

 

Læs om birmaen

 

Indhegning af haven

 

Tidlig neutralisation

 

Kattens alder

 

 

KILLINGER

 

Aktuelle killinger

 

Tidligere killinger

 

Før du køber

 

Når Killingen flytter ind

 

 

ANDET

 

Gæstebog

 

Kontakt 

 

Links

 

Ting til salg

 

Hvad koster en birmakilling

 

Generelt kan man sige jo ”finere” aftegn og udseende jo dyre, men det afhænger meget af opdrætteren.

 

En ”kæle” Birma koster fra ca. 4500kr - den har fået en vaccination/dyrlæge tjek. En ”kæle” kat er oftest en med skønhedsfejl eller ”fejl” som kan gives videre genetisk og derfor ikke skal avles på – det betyder ikke noget for dens sundhed som kælekat, og de er jo ikke mindre dejlige af den grund. Temperamentet er jo det ”samme”. En kælekat har avlsforbud i stamtavlen, og man må derfor ikke avle på den. Man kan derfor ikke få stamtavler på eventuelle killinger.

 

En udstillingskat ligger fra ca. 5500kr og kan komme helt op på fem cifre hvis den er næsten perfekt.  En avlskat fra 6000kr, igen afhængig af opdrætter.

 

 

”Pakkeløsning”

 

Flere og flere vælger at deres killinger kommer som en ”pakkeløsning” (det gør de herfra). En sådan koster ca. 5500 – 6600kr. Killingerne er så både vaccineret fuldt (2gange) og neutraliseret. Derfor skal den nye ejer ikke ud og betale en 2. vaccination kort tid efter overtagelsen, den koster nemt ca. 500 kr. og så 800-1700kr for neutraliseringen (afhængig af kønnet og geografien) – så det første år er der ikke flere forudsete dyrlægebesøg – de uforudsete kan man jo aldrig spå om. Den nye ejer sparer penge ved denne ordning og skal heller ikke bekymre sig omkring narkosen og operationen.

 

Endvidere har JEG valg ”pakkeløsning” da nogle mennesker - de såkaldte BYB’er (baggårdsopdrætter) - har gjort det til en levevej at opkøbe kælekatte/avlskatte (oftest på uærlig vis) og under kritisable forhold, avle på alt bare de kan få killinger som sælger. Ikke alle katte er egnede til at avle på, og vi opdrættere gør meget for at finde de bedste avlsdyr (ved test osv.) både af hensyn til sundhed, temperament og bevarelse af racen. Disse steder er killingefabrikker hvor kattene er produktions dyr og ikke kæledyr – sådan et sted ønsker jeg ikke mine killinger skal ende deres dage, neutralisation er et godt sorterings værktøj.

 

Men den mest givne grund til ”pakkeløsninger” er at mange nye ejere er yderst tilfredse med denne løsning – for når katten er købt kommer der ingen forudsete udgifter det første år og ejerne står ikke med alle bekymringer ved neutralisationen som jo er en operation.

 

Hvad får man så for pengene?

 

Alle opdrættere (med stamtavler fra Fife) er medlem af en af de fire hovedklubber (Darak, JYRAK, Racekatten og Katteklubben) som er under Felis Danica, som er landsforeningen og repræsenterer Danmark internationalt.

 

Felis Danica er tilknyttet FiFé som er over hele verden og sørger for en worldwide standard inden for de enkelte racer. Endvidere har de nogle love og regler som opdrætterne skal følge, blandt andet mindste pladsforhold, max antal kuld per år pr hunkat, mindste alder på killinger ved salg, at de skal være dyrlægetilset og vaccineret osv.. som sikrer kattene og killingerne har et ordentligt liv/opvækst.

 

Alle killinger får en FiFé stamtavle som beviser killingens aner generationer tilbage. Da man kender forældre og bedste forældre, kan man med meget større sikkerhed, sige noget om kattens temperament og genetisk afstamning.

 

Når du køber en racekat med stamtavle, får du først og fremmest en vis grad af forudsigelighed. Katte har individuelle personligheder, men generationers selektivt avl, har medført en række fællestræk indenfor hver enkelt race. Derfor ved du med stor sandsynlighed, hvordan kattens udseende og temperament som voksen bliver.

 

Sker der det frygtelige at man finder en arvelig sygdom, ”kan den spores” tilbage på stamtavlen og derved undgå at føre den videre.

 

I stamtavlen har du også bevis på hvor den er opdrætter/købt og er omfattet af den danske købelov, som sikrer dig så du nøjagtigt ved, hvad det er for en kat du køber.

 

 

Husk stamtavlen koster kun 205kr af kattens pris, så det er ikke det som gør at en racekat koster – det er alt det ”sundhedsfremmende”.

 

 

Du er endvidere forsikret at opdrætteren tager vare på killingen og lader den blive hos sin mor til den er 12 uger, så den har lært grundstene i at være en kat. Det kan give store adfærdsproblemer hvis den ikke er gammel nok når den flytter.

Til sidst er den vaccineret mindst en gang, dyrlægeundersøgt og rask når den flytter hjemmefra. Det er pålagt opdrætter at lave en købekontrakt, så sørg for at få sådan en med også, den sikrer både dig og sælger.

 

til toppen

 

 

© Halgreens 2004-2016   |  Kontakt  |  Webdesign